2010. december 13., hétfő

Festival of the World 2. - Diwali



Az ünnepről
Évente 5 napon keresztül ünneplik az indiaiak a holdújévet, az úgynevezett Diwalit. Indiában a legnagyobb vallási és egyben nemzet ünnep. Ez a fény ünnepe. Gyakorlatilag a mi karácsonyunknak feleltethető meg. Ahogy mi ilyenkor Jézus Krisztus születését ünnepeljük, úgy az indiaiak Shri Lakshmi születését. Mivel ők a régi hindu kalendáriumot követik, ezért a mi karácsonyunkhoz képest el van csúszva. Október közepére / végére vagy november elejére esik. Mind az 5 napnak külön jelentősége van. Ilyenkor az emberek kitakarítják a házaikat és szépen feldíszítik, valamint megajándékozzák egymást. A mécsesek fénye a Fény újjászületését, a Jó Rossz felett aratott diadalát tükrözi, és a lélek megújulását.

A babáról
Hagyományos indiai viseletet hord, amin egyetlen kivetnivaló van: a szári (de igazából nem feltűnő). A szári tulajdonképpen egy széles szövetcsík, ami gazdagon díszített és általában betakarja a nő feje búbját és blúzát. A ruha mintája és anyaga vidékenként és alkalmanként változó. A blúz és a nadrág vagy szoknya anyaga hagyományosan ugyanabból az anyagból készül, de nem feltétlen.

A homlokra festett piros pötty a bindi, amit régen csak a férjes asszonyok viseltek megkülönböztető jelzésül. Az indiai nők hagyományosan sok ékszert viselnek. Kar- és bokapereceket, nyakláncokat, orrkarikákat. Ebből az elefántcsont karperec, amit csak a férjezett asszonyok hordhattak.

Szerintem jobb is, hogy modernizálták kicsit. Mert némelyik indiai hölgyről készült kép kultúrsokként érheti a nyugati embert. Gondolok itt a különböző mintájú és alapszínű blúz, szoknya és szári párosítására, vagy a túl sok ékszer viselésére. Hozzájuk képest Barbie egészen szolidan öltözött fel. Nagyon szép baba. (A fotón lévő baba a húgomé.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése