2011. augusztus 20., szombat

Elizabeth Taylor


Egy év alatt sok híres ember halt meg, mint például Peter Falk (alias Columbo), Elizabeth Taylor, Tony Curtis, Habsburg Ottó vagy Amy Winehouse.

Már valamivel régebben (márciusban) halt meg a 72 éves, kétszeres oscar-díjas színésznő, Elizabeth Taylor. (2004 óta szenvedett szívelégtelenségben.) Így az aktualitását már elvesztette, de azért érdemel annyit, hogy írjak róla.

És hogy ez hogy jön egy Barbie témájú blogba? Liz Taylorról 2000-ben emlékezett meg a Mattel egy három babából álló sorozatban. A színésznő életét meghatározó 3 fontos motívumot hozták elő: karrier (Kleopátra), házasság és ékszerek.


Szülei amerikai származásúak, de ő Londonban született 1932-ben, ebből adódóan kettős állampolgár. 3 évesen (!) itt már szerepelt balett előadáson. A II. világháború kitörése után költöztek vissza Amerikába. Édesanyja a saját színi pályáját adta fel, hogy őt felnevelhesse. Meg is lett az eredménye, mivel lányába már az lett belenevelve, hogy színésznőnek született. Született, méghozzá két sor szempillával, ami még különlegesebbé tette tekintetét. 11 évesen lett híres a Lassie hazatérrel. Ennek felvételekor eset le a lóról, amitől maradandó sérülést szenvedett, és élete végéig kínozta. Két oscar-díjat is szerzet, egyiket a Modern kaméliás hölgy, a másikat a Nem félünk a farkastól hozta meg neki. A Kleopátra forgatásán szeretett bele Richard Burtonba, akihez kétszer is hozzá ment feleségül, de kapcsolatuk mindig is olyan se veled, se nélküled volt. 1999-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte, így a „Dame” megnevezés illeti meg. 40. születésnapját Budapesten ünnepelték Richard Burtonnel és több hírességgel, köztük Grace Kelly monacói hercegnével (lásd eggyel feljebb). Négy gyermeke született, tíz unokája és négy dédunokája.


Hírhedt volt a sok házasságáról. Nem hiába készült esküvői Barbie róla. Egészen konkrétan a 1950. évi A menyasszony apja (Father of the Bride) című filmből való esküvői ruháját örökítették meg így. Nyolcszor ment férjhez, de ebből kétszer Richard Burtonhöz. (Annak ellenére, hogy Liz azt kérte temessék Richard mellé, végül is nem oda lett temetve.) A többi esküvői ruhája itt megtekinthető. Első férje Hilton volt, akihez 18 évesen ment hozzá, de egy év múlva el is váltak. Második férje, Michael Wilding szintén színész volt, 5 évig éltek együtt. Michael Todd nevű férje producer volt, de repülőgép szerencsétlenséget szenvedett. Liz ezután vette fel a zsidó vallást, ami haláláig elkísérte. Volt szenátor (John Warner) férje is, akinek részt vett a kampányában. Ebben az időben hízott meg. Volt alkohol elvonón kétszer, és itt ismerte meg nyolcadik férjét, Larry Fortensky-t.


Imádta és gyűjtötte az ékszereket és műkincseket, amiben milliomos férjei is segédkeztek. Ezt a szenvedélyét műkincskereskedő apjától örökölhette. Még saját maga is tervezett néhány ékszert. Hitvallása, hogy minden nőnek kell egy darab, ami önbizalmat ad neki és szexissé teszi. Egyik nyilatkozatában még a fehérneművel is azonosította őket. A fenti Barbie Liz valószínűleg a Taj Mahal nevű hatalmas gyémántot viseli, amit 40. születésnapjára kapott Richard Burtontől. Az ékszer egyébként többfunkciós: lehet medálként és gyűrűként is viselni. Barbie nyakában eredeti Swarovski kristály van, ami annyiban tér el a fent említettől, hogy csepp alakú és nem szív.

Egyik álom babám (de ezt már a folyamatos követőimnek a könyökén jön ki) a Kleopátra baba, és a menyasszonyi Lizt is elfogadnám, de sajnos még nincs meg nekünk egyik sem. Ezért a babákról pontosabb leírást nem tudtam adni. Mindenesetre az a fotókon is látszik, hogy mindegyik nagyon hasonlít a színésznőre, és részletes kidolgozásúak.

Filmográfiája itt tekinthető meg:
  • Reel Classics

    Források:
  • The Elizabeth Taylor Archive
  • Liz Taylor hetven éves-Origo
  • Meghalt Elizabeth Taylor-Origo
  • Wikipédia
  • Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése