2013. január 21., hétfő

Spanyol viseletek




 Női, táncos ruhák 

A 2007-es és a 2013-as (és néhány régi) kiadású spanyol baba is a hagyományos, piros-fekete flamenco táncos ruhát viselik. A 2007-es a '13-ashoz képest több kiegészítővel rendelkezik, és az összhatása is jobb. Mindkét babának hosszú barna haja van, amit hátrafognak egy jellegzetes fésűvel, az úgynevezett Peinetával

A 2007-esnek ezen a fésűn felül van még egy különleges, csipkeszegélyű fátyla is, amit Mantillának hívnak (mindenhol a világon, ahol ezt hordják pl. esküvői ruha fátylaként). A Mantilla a középkortól szokásos viselete a spanyol nőknek, akik a magas fésű fölé terítve pártaszerűen hordták, így takarták az egész fejüket, valamint az arcuk és válluk egy részét. A fátyol színe a viselőjétől függőt: a hajadonok fehéret, a férjezettek feketét hordtak. Tehát a 2007-es baba férjnél van. ;) A fátyol általában vallásos áhítatot és tiszteletet kelt. (A spanyolok elhívatott katolikusok évszázadok óta.)

A hátrafogott hajat ellensúlyozandó hosszan lelógó fülbevalót kapott mindkét baba. A 2007-esnek még egy nyakéke, plusz a fátylával azonos anyagból készült legyezője is van.




A flamenco ruha színei jellegzetesen a fekete-piros és a csipke se hiányozhat róla.

A flamenconak egyébként 18. századi Andalúz gyökerei vannak, amelyben a gyors és pontos lábmunka jutt szerephez kiegészítve finom kéz- és karmozdulatokkal, ének és hangszeres kisérettel.



Matador öltöny

"A bikaviadalok összefonódnak Spanyolország kultúrájával, éppen ezért a torreádorok és a matadorok viselete is nagyon meghatározó. A matadorok olyan ruhát öltenek még ma is, amelynek a gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza. A ruházat meghatározó eleme a feszülős, magas derekú nadrág, valamint a derékig érő, díszes boleró. A hímzésekkel, rátétekkel és csipkével díszített kabátka a népviselet fontos része a spanyoloknál, de a viselet fontos eleme még a nyakba, masnira kötött (itt nem) selyemszalag is. A színek tekintetében pedig a piros-fekete-arany hármas uralkodik." - idézet hvg.hu : Matadorok a kifutón

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése